Hubbar i internets samhällen

Jim Boykin diskuterar communites och länkar i en artikel. Det man bör ha i bakhuvudet när man läser artikeln är skillnaden mellan en ”hubb och en ”authority”.

En authority är betrodd av Google att uttala sig om konkreta ämnen. För sajter som Wikipedia, Nyfiken vital, About.com m.fl. är det en nödvändighet.

En hubb är däremot betrodd för att specifikt visa upp vilka som bör ha rätt att vara authority avseende ett eller flera ämnen. I en hubb, som typiskt ligger i ett community, möts viljan hos ett stort antal personer.

Drupalsites.net är ett exempel på en oväntad hubb. Drupalsites.org är hubben för ett community runt Drupal. En populär meta-blogg kan vara en hubb för ett blogg-community eller bloggosfären i sin helhet.

Ett Flickr-konto kan bli en hubb som pekar ut bra fotografer om kontot får tillräckligt många vänner och kontakter. Hubben kommer däremot inte nödvändigtvis själv högt upp i sökresultaten även om de konton som pekas ut av hubben kommer att göra det eller få trafik direkt via hubben.

Technorati är en hubb och inte en authority. Det samma gäller för del.icio.us.

Politisk authority

De politiska partierna är authoritites om sig själva, men intressant nog knappast alls i övrigt. Deras politiska synlighet på nätet skulle vara dålig om inte andra och de själva bloggande och nättidningarna skrev om dem.

Mer generella politiska authorites hittar vi istället bland dagstidningarna på nätet och i bloggosfären.

Den politiska hubben är däremot utan tvekan ett antal ganska stora politiska bloggar. Dessa verkar idag mer eller mindre ensamma besluta om vilken information som är authority. Orsaken torde vara att tidningarna m.fl. inte länkar till andra sidor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: