Dagens dataspel är en osmaklig excess i video och grafik

När jag var ung spelade vi dataspel på Commodore 64. Den hade tillräckligt med grafik och ljudmöjligheter för att möjliggöra bra spel. Samtidigt var den begränsande vilket stimulerade konstärsskapet och tvingade utvecklaren att prioritera spelkänslan och allt vid sidan om grafik och ljud som gör ett bra spel.

Numera är de flesta dataspel skräp. Utvecklingsföretagen tvingar sig själva att utnyttja alla de senaste möjligheterna. Resultatet blir en abnormt stor kodbas som passerar gränsen för vad som går att utveckla med godtagbar kvalitet. Spelen blir buggiga, sega på tämligen ny hårdvara och spelkänslan hinner man inte med p.g.a. all tid som förbrukas på att jaga buggar i kassa grafikmotorer som aldrig hinner bli klara eftersom ny hårdvara hela tiden ska stödjas.

EA förstörde Westwood

Spelkänslan är heller ingenting som prioriteras särskilt mycket (eller alls om vi pratar EA). Istället satsar man på att göra dataspel av normalt oerhört sunkiga spelfilmer.

Ett utmärkt exempel på dagens degenererade dataspelsbransch och dess oförmåga att skapa bra spel är EA:s uppköp av Westwood.
Westwood gjorde Red Alert II och Yuri’s revenge vilka båda var två mycket bra strategispel. Det enda man kan klaga på är att map-reveal och andra fusk korrigerades sent eller aldrig.

Efter att EA köpt upp Westwood satsade man på titeln Generals. Koden för Generals var åtminstone helt o-optimerad och såg bitvis faktiskt debug kompilerad ut (herregud hur tänker man!). Man förstörde också helt ett av de viktigaste koncepten i Westwood strategispel: att ”pengar” hämtas ute på fältet. Det simulerar supply-management under krigstid vilket gav spelkänsla.

Istället för en realistisk hantering av förnödenheter gjorde EA en mycket dålig förenkling där man hamtar ”pengar” från begränsade fasta punkter som ligger i stridsbasen. Detta och flera andra förenklingar i taktik och strategi infördes för att ytterligare förstöra spelkänslan. Orsaken torde vara den abnormt och helt onödigt detaljrika grafiken (man kunde tillochmed förstora upp så att varje soldat syntes) som redan gjorde allt slött.

Dataspel till Commodore 64 på Windows

Dessbättre kan man fortfarande spela de klassiska dataspelen som faktiskt hade en vettig spelkänsla. Till i alla fall Microsoft Windows finns C64 emulatorer och i princip alla spel finns att ladda ner:

17 dataspel från Atari med hårdvara för 199 kr

Den här grunkan som jag hittade på Hitta julklappar är en joystick. Det vet inte dagens ungdom vad det är eftersom de i de flesta fall spelar med tangentbordet. Det är ren dumhet. Utan en joystick går det aldrig att få en riktig spelkänsla, men det saknar de naturligtvis inte eftersom dagens spel saknar spelkänsla med eller utan joystick.


(Finns på Flickr)

I grunkan finns hela 17 klassiska dataspel, som faktiskt har spelkänsla, lagrade. Man stoppar in sladden i TV-apparaten och spelen åker in i TV:en och fungerar. Både grunkan och dataspelen kommer från klassiska Atari:

Mer om prylar, dataspel m.m.
Mer om dataspel finns att läsa på den här bloggen. Här hittar du tips om dataspel och andra typer av prylar.

Annonser

4 responses to this post.

  1. […] Dagens dataspel är en osmaklig excess i video och grafik Atari 10-in-1, Activision och Jakkstvgames […]

  2. […] Dagens dataspel är en osmaklig excess i video och grafik. Bloggpostning […]

  3. Bra tips dessvärre skall jag i år handla till en tjej som icke är intresserad av dataspel ( vi vuxna drar lott om vilken vuxen vi skall handla Julklapp till). Annars hade 17 atari spel varit en hit!

  4. Posted by degbunke on mars 20, 2007 at 08:23

    Även om jag inte hade nån C64 utan började min dataspelskarriär med en 386:a så håller jag helt med dig om förlorad spelkänsla till förmån för överdådig grafik. Själv störs jag av att det tydligen måste vara 3D i alla spel numera, även i dem som inte har nytta av det. Detta gör i sin tur att man ser spel där den så kallade 3D-grafiken består av fula, suddiga skins på både gubbar och omgivning, samt att spelfigurerna i många fall ser ut som origami. Och eftersom 3D-grafiken i sin barndom såg ut som – just det – origami, så undrar man ju hur mycket man ö h t försökt förbättra den genom åren. Och varför man envisas med att använda den i spel som inte borde ha den. T ex Roller Coaster Tycoon – del 1 och 2 hade SNYGG isometrisk 2D-grafik, sen kom trean med 3D och såg ut som nåt som inte klarat sig över gatan. Vidrigt ful med kantiga objekt för hela slanten, och totalt ospelbart. ”Men det är ju 3D i alla fall, det är ju det som kunderna efterfrågar” – jaså? Vilka kunder då, frågar jag mig… Grafikblinda fjortisar som inte har en aning om vad spelkänsla innebär…?

    Det ska dock bli mycket intressant att se om nya Command & Conquer 3 håller måttet som spel. För snyggt verkar det vara i alla fall. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: