Commodore 64 lever och har massor av användare

Commodore 64 är tillsammans med Apple II och Atari XL fortfarande de mest kända datorerna. Alla tre var ungefär samtidiga och att de fortfarande är så pass kända säger en hel del om den relativa kvaliten. Det här var datormärken som kom när dataindustrin fortfarande hade yrkesstolthet.

Commodore 64 gjordes inte i en modell utan blev så pass populär att den kom i variant på variant. Commodore gjorde rent av en bärbar modell:


(uppladdad på Flickr)

Nya Commodore 64 varianter kommer fortfarande även om det inte är Commodore som gör dem idag.

Något mer än 10 000 programtitlar gjordes för Commodore 64 vilka någon gång fanns tillgängliga i butikerna. Att Commodore 64 blev populär bland utvecklarna berodde på för den tiden en mycket god grafik- och ljudpotential.

C64 hade förövrigt något mer potential än vad som normalt var direkt tillgängligt och spelen blev därför allt mer avancerade med tiden trots att hårdvaran egentligen aldrig förbättrades. Spelen blev helt enkelt brutalt effektiva när det kom till användningen av minnet och udda odokumenterade anrop och delar av hårdvaran utnyttjades.

Commodore försökte flera gånger ersätta C64 med nyare modeller. Ingen av dem tillförde emellertid något nytt av intresse som inte redan stöddes av Commodore 64. Commodore 64 kom därför att leva många år över sin genom att det mycket attraktiva priset hela tiden minskade samtidigt som spelutvecklarna blev allt skickliga på att utnyttja den högst begränsade hårdvaran. En del mellanspel innan Commodore 128 led av att de inte klarade spelen från Commodore 64. Ett felbeslut som Microsoft lärde sig mycket av.

Bland de misslyckade försöken syns särskilt Commodore 128 genom att den faktiskt köptes av tämligen många. Commodore 128 kunde emulera 64 och köra samtliga gamla spel. I övrigt hade två paraellella helt meningslösa system byggts in så som CP/M för filhantering. Några år tidigare hade en billig CP/M plattform var mycket intressant för många företag och privatpersoner men när Commodore 128 äntligen kom hade DOS tagit över.

Klassisk Commodore 64

Äldre modell av Commodore 64. Framför datorn syns två stycken TAC-2 joystick. TAC-2 var kanske den bästa joystick som gjordes för C64. Många föredrog dock den mindre TAC-1 eftersom en kortare stav gav snabbare reaktioner.

Bilden är tagen av Thermoptic.

Commodore 64 emulatorer

Det finns mängder av emulatorer och det bästa är ladda ner och testa igenom ett antal. Någon garanti för att en enskild emulator kommer att fungera med ett enskilt spel finns inte även om det är troligt. I Commodore 64 fanns odokumenterade funktioner i hårdvaran som utnyttjades i spelen under de sista åren för att ge ytterligare spelupplevelse. Emulatorerna har ibland svårt med dessa funktioner och genom att hårdvaran egentligen aldrig gjordes klart innan C64 kom ut på marknaden är den delvis ofullständigt beskriven.

Rekommenderade dataspel

Defender of the Crown var ett hyggligt bra strategispel för Commodore 64. En lätt seger finns genom att välja den saxiska borgen till vänster. Gå snabbt ner till regionen längst ner till höger tidigt i spelet. Genom detta får du snabbt en god arme. Köp en katapult. Inta sedan direkt en normandisk borg. Förslagsvis en som ger åtta guld i intäkt.

Defender of the Crown är ett fantastiskt exempel på den grafiska prestanda som utvecklarna tvinga ur maskinen under de sista åren. Tänk på att datorn endast har 64 * 1024 B RAM-minne. Att jämföra med dagens typiska dator som har 512 MB RAM, d.v.s. 512 * 1024 * 1024 B. Givetvis krävdes ett flertal accesser till bandspelaren eller diskettstationen för att läsa in ny grafik.


En av de vackra påkostade stillbilder som fanns i Defender of the Crown.


Turodningskartan från Defender of the Crown. I spelet har jag valt den näst svåraste saxiska borgen som ligger längst upp den.

Mer information om Commodore 64 och dataspel

Prylar och dataspel
Mer om dataspel finns att läsa här på bloggen prylar. Här hittar du tips om dataspel och andra prylar.

Annonser

One response to this post.

  1. […] Att lansera två modeller känns förövrigt tveksamt. Commodore höll på mycket med flera modeller och om det inte gick bra för dem lär inte Sony lyckas bättre. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: