Zoobutik, webbutiker och symbios

Symbios innebär att du får något genom att ge något. Jag tror att principen kan överföras till webbutiker och ett hypotetiskt exempel på hur det genomföras. Nu har jag ingen webbutik som jag provat på men jag skulle bli förvånad om exemplet inte fungera ganska acceptabelt.

Detta är inte något unikt koncept utan ett sammanklipp av många möjligheter. Jag började fundera lite mer seriöst på det efter den här tråden om sökmotoroptimering. Där den nystartade webbutiken Zooplanet försöker finna ut hur den ska få besökare.

En webbutik bör naturligtvis alltid sträva efter att uppnå en symbios med kunden. Problemet är att symbiosen är dåligt balanserad t.ex. jämfört med en blogg. Webbutiken gynnas helt enkelt mer än kunden.

Genom att balansera förhållandet med webbutikens andra tillgång vid sidan om försäljning, d.v.s. fakta- och branschkunskap, balanseras symbiosen. Symbios gynnar båda parter vilket gör att också webbutiken nu stärks.

Att sprida kunskap

Tittar vi på Zooplanet kan vi notera att man säljer tillbehör till hundar. Antar vi att man också har kunskap om hundar är ju en blogg om hundar en intressant möjlighet.

Publicerar bloggen kunskap som läsarna har nytta av få den relativt enkelt länkar och läsare. Emot alla vanliga råd skulle jag inte rekommendera någon att lägga den på en ny domän. Det är bara dumt eftersom det kommer att ta evigheter innan den värderas av någon av sökmotorerna. Lägg den hos WordPress eller Blogger istället. Båda fungerar mycket bra med sökmotorerna.

En länkkatalog med bra hemsidor kompletterar bloggen. Den kommer alltid att få några länkar till sig och besökare från andra i samma bransch. Den ger dig en annan typ av länkar. Ett forum, en möjlighet att ställa frågor eller en informationssida ger ytterligare.

Det som är roligt

Många fler möjligheter finns beroende på vilken typ av kompetens, tid och pengar man kan lägga. Enklare typer av spel på webben inom temat, liksom bilder, video, serier m.m. kan ge mängder av besökare och länkar.

Principen att allt som någon har nytta av och som är gratis kommer att jämna ut symbiosen och därmed ge besökare och länkar.

Annonser

Leave a comment.

  1. […] Sajten demonstrerar ett sätt som man kan arbeta med konceptet symbios som ett alternativ till köpta länkar för webbutiker och andra smala webbsajter där konkurrensen om besökarna är hög. Nu har emellertid Playstation-3.se inga bindningar till någon webbutik så vitt jag kan se men de kan ju ändå fungera bra som exempel på hur man kan arbeta. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: