Nintendo Wii mot Playstation 3 i vinter

Konsolvärlden är ett ständigt stormande hav. En kraft hos Nintendo är deras trogna dataspelare. De sista sex månaderna har Nintendos vinst också ökat med nästan 50%.

Microsofts förluster för Xbox är nu nästan helt bort. För Sony har lanseringen av Playstation 3 ätit upp nästan hela vinsten. Att Playstation 3 lyckas är viktigt för Sony.

Playstation 3
Playstation 3 ser också mycket tekniskt imponerande ut och det når man långt med idag. Jag menar inte att dataspelen till Playstation 3 inte nödvändigtvis kommer att visa sig ha spelkänsla men de utvecklas för en plattform och i en kultur där det inte är den första prioriteten. Och med den strategin skapar man inte trogna spelare och man blir beroende av att alltid vara teknikledande. Det kanske är riskabelt.

Även om Playstation 3 naturligtvis på ytan ser kraftfull ut är det inte säkert att det kommer vara något enorm fördel framför Xbox 360. Playstation 3 har en cell-processor med åtta kärnor på 3,2 GHz medan Xbox 360 har 3.

Playstation 3

Trådning är svårt att få till bra
Poängen med flera kärnor är att det ger intressanta möjligheter till trådning. Är ni några stycken som spelar ett bilspel tillsammans kan t.ex. varje bil vara en tråd på varsin kärna. Trådning är alltid svårt och defekter och felsökning är redan en stor kostnad i dataspelsbranschen. Faktiskt är det långt ifrån otroligt att hårdvaran i Playstation 3 kommer kräva en del tankearbete och utveckling innan man får det effektivt.

De flera kärnorna behöver därför inte alls visa sig vara någon märkbar fördel till en början. Notera också att Xbox 360 har dubbelt så mycket minne. Minne är enkelt att arbeta med. Det är lätt att optimera med minne och det döljer defekter i koden. Med andra ord underlättar Xbox 360 programmering lite medan Playstation 3 försvårar lite.

Att lansera två modeller känns förövrigt tveksamt. Commodore 64 höll på mycket med flera modeller och om det inte gick bra för dem lär inte Sony lyckas bättre.

Bloggarna gör Nintendo stark på nätet
Playstation 3 missgynnas av att de kommer nära nog samtidigt som Nintendo Wii. Nintendo har sina trogna spelare och klarar av det. Det har stöd på nätet och kommer visa tidigt bra försäljningssiffror. Walt Disney startade förövrigt nyligen en studie som ska utveckla Disney-inspirerade spel för just Nintendo. Playstation 3 får sig däremot en smäll.

Att Nintendo är stark i bloggosfären gör dem starka överallt på nätet. Det kommer att gynna försäljningen. Och naturligtvis tar Nintendo nu äntligen chansen till att bredda upp sig med hjälp av sina trogna spelare. De har också goda förutsättningar till att bättre på sina marknadsandelar en del.

Undertiden tar Microsoft det lugnt. De missgynnas inte av att komma senare. De har pengar och Xbox är ett långsiktigt projekt. När Microsoft nu är så nära kommer de inte avskräckas.

Relaterat

Nintendo-illustratioerna kommer från Flickr där man kan se Nintendos trogna spelare lägga upp bilder och annat intressant. Följande fotografer kom de två bilderna från:

Alisdair McDiarmid

Christopher Vu

Nintendo Wii och Nintendo DS kan du fortsättningsvis följa på Pryltrend.com! Faktiskt tycker jag att det är en av de bästa bloggar jag gjort relativt övrigt i branschen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: