Nintendo Wii mot Playstation 3 i bloggosfären

De nuvarande marknadsandelarna, avseende Playstation 2 och Nintendo GameCube, indikerar styrka för Playstation 2. Nintendo har totalt sålt 21 miljoner Nintendo GameCube medan Sony har lyckats sälja 111,25 miljoner Playstation 2. Att jämföra med de drygt 24 miljoner sålda Xbox.

Vad tror bloggosfären om Playstation 3 och Nintendo Wii?
Ett enkelt, och kanske missvisande test, är en sökning med ”playstation 3 nintendo wii comparison” på Google Blog Search (beta). Låt oss titta på de första träffarna:

Sonys PR-avdelning lyckas förolämpa ett stort game community.

Nästa bloggare tror att försäljningen av Playstation kommer att gå dåligt medan Nintendo kommer att överraska.

Komisk video där Playstation 3 fås att se dålig ut.

Skeptisk till hårdvaruuppgifter och tror att Nintendo kommer att prestera bättre

Menar att nya titlar och klassiska spel kommer att imponera på Nintendo Wii

Ingen slutsats

Pekar på problemet med priset för Playstation 3 och den kraftiga pushen på strategin runt hårdvaran

Kritiserar Sony för en felaktig jämförelse mellan Playstation 3, Xbox 360 och Nintendo Wii.

Positiv till designen på Playstation 3 men kallar Nintendos för ”break through for game-case design”.

Bloggosfären är positiva till Nintendo Wii men är mer skeptiska till Playstation 3.

Ett inte oviktigt problem för Sony är att man lyckats förolämpa bloggosfären och spelsamhället på nätet. Dels har de släppt en jämförelse mellan Xbox 360, Playstation 3 och Nintendo Wii som är tveksam och de antyder att de som spelar Nintendo inte är hardcore-gamers. Detta kan tyckas vara trivialt men det är dumt, riskabelt och gav Nintendo en viktig push i bloggosfären.

Det är jättebra. Bloggosfären ska vara lättstött. Bland tidningar och nättidningar existerar delvis en symbios där tidningarna ofta har en ödmjuk inställning till leverantörerna. Detta har vi redan och vi behöver knappast mer av det. En kvalitetsmedveten bloggosfär som skriver om vad de kan, tycker och vill ha i större utsträckning oberoende av reklamförsäljning ger något som kanske kan visa sig vara viktigt.
Bloggosfären bestämmer på Internet just nu
Man kan tycka vad man vill om det men bloggosfären är just nu internets senat. Det har ingenting med antalet läsare hos enskilda bloggare utan mer med det sätt som vi människor trivs att kommunicera med varandra. Bloggarna är delar av små byar, vilket de flesta människor tycker är trivsamt, men kommunikationen till övriga byar är blixtsnabbt. Antalet läsare för en blogg är därför inte det som är mest relevant utan bloggarna behöver betraktas som ett kollektiv där de påverkar varandra.

Bloggarna är också betydelsefulla därför att det de pekar på syns på nätet. Varför det är på detta sätt är mycket komplext fråga som jag är skeptisk till att någon har ett bra svar till. Men en viktig anledning är givetvis att stora delar av internet utanför bloggosfären inte längre länkar i någon större utsträckning. De som fortfarande länkar får därför inflytande.
En annan viktig orsak är att när man tittar på möjlighet att påverka är antalet personer som du når inte lika viktigt som vilka personer du når. Andra personer i bloggosfären är typiskt väldigt bra läsare och bloggarna är en av stora grupperna av bloggläsare.

Bloggosfären kan givetvis uppfattas som lätt manipulerad men den är också självkorrigerande och möjligheterna till att kommentera gör att fel rättas. Låt oss jämföra med Wikipedians färska problem med en länk till trojan (eller jämförbar fientlig mjukvara). Många blev upprörda men jag har sett trojaner vara länkade från andra platser i evigheter. I Wikipedian blev det snabbt korrigerat. Samma princip gäller för den del av bloggosfären som riktar sig till riktiga läsare. En korrupt märks dessutom sällan i den större mängden korrekt data.

Nintendo Wii på min blogg om prylar. Det är på Pryltrend.com (Prylar, Prylar och mer Prylar) som jag bloggar om sådant här numera och inte här!!!

Annonser

One response to this post.

  1. […] Nintendo Wii vs Playstation 3 i Bloggosfären. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: