Hamstrar och marsvin – Enkla husdjur?

När jag var barn passade jag ibland ett par hamstrar och ett par marsvin. Vår borderterrier, som inte var så mycket omoralisk som amoralisk, fick givetvis hållas borta från rummet där de höll till. Jag byggde en smal men lång trälåda åt liknande en jordgång och där håller särskilt marsvinen till för att ibland smyga ut för att äta, leka och bajsa förvånande mycket.

Hamstrar som husdjur

Hamstar kan naturligtvis vara väldigt tilltalande djur att ge till barn i julklapp. De är små, bor i en bur, billiga i drift och lever inte särskilt länge. Samtidigt ska man inte underskatta den skötsel de behöver och tar man ansvar för ett husdjur måste man se till att det trivs och har ett bra liv.

Ju mer socialt ett djur är desto mer givande är de i allmänhet att ha som husdjur. Dvärghamstern anses vara den mest sociala hamstern vilket gör den till ett trevligt husdjur. Självklart ska den inte bo ensam i buren utan behöver en hamsterkamrat. Dvärghamstrarna ska man umgås med mycket så att de blir socialiserade. Lämnas de för sig själva kan de i värsta fall bli sura och elaka, vilket förövrigt gäller många andra husdjur.

För att hamstrarna inte ska bli uttråkade behöver de saker att roa sig med i buren. Saker finns givetvis att köpa men det går utmärkt att bygga enkla saker åt dem av trä. Variation stimulerar deras hjärna och gör att de trivs. Stegar, gångar, små hus m.m. är kul för dem. Bygg gärna sakerna så att de enkelt kan kombineras med varandra på olika sätt för att just ge variationen. Låna inspiration från militärernas hinderbanor.

Ett bra sätt att stimulera djur är att placera deras mat på olika platser. Du kan t.ex. bygga en liten hinderbana och placera matskålen vid slutet av den.

Det är viktigt att tänka igenom skötseln innan man köper hamstern. Djur har ett känsloliv och tar vi ansvar för dem som husdjur behöver vi se till att de trivs. Mer om skötsel av hamstrar hittar du i Wikipedian: Hamster.

Marsvin trivs i par

Marsvin är väldigt sociala djur vilket gör dem till trevliga husdjur. De blir enkelt socialiserade på människor och tycker ofta om att bli burna. De ”pratar” gärna med människor som de känner igen genom att pipa. De kan därför vara trevliga och utvecklande djur för barn.Marsvin bildar par för livet så man ska ha två marsvin så att de inte blir olyckliga.

Tillskillnad från hamstrar är marsvin inte särskilt viga eller rörliga. De behöver fortfarande mycket roliga saker i sin bur men hinderbanor för att stimulera deras hjärnor får inte vara för krävande genom att fodra långa hopp och liknande.

För att marsvinen ska må bra är det också väldigt viktigt att de får en god diet och att hygienen sköts om. Marsvin har nämligen ganska lätt för att dra på sig ett antal olika sjukdomar. Du kan hitta mer information om de olika sjukdomar och hur de förebyggs här under ”Health”.

Marsvinens klor behöver klippas ofta vilket mindre barn inte kan göra själva. De behöver också motion och den normala buren för marsvin räcker inte till för det. Det måste finnas möjlighet att släppa ut dem dagligen från buren så att de kan springa runt. Självklart måste man se till att det inte finns något riskabelt som de kan gnaga på. En lekhage kan byggas av en stor låda.

Innan man köper ett par marsvin i djulklapp är det bra att läsa in sig på skötseln. Du kan hitta flera skötseltips och annan information om marsvin här: Skötsel av marsvin (www.marsvin.org). Fler tips kan hittas hos den här djurkliniken.

Man ska inte bara lita till de skötselråd som butiken som sålde marsvinet ger. Det är inte alltid som de vet vad de pratar om.

4 responses to this post.

  1. […] Vi noterade i här att det är viktigt att se till att även smådjur inte har det tråkigt. Nedan följer några exempel i bild hittade på de första sidorna på Flickr med sökningen dwarf hamster. […]

  2. Posted by Kax on februari 6, 2007 at 19:05

    ”Självklart måste man se till att det finns något riskabelt som de kan gnaga på. En lekhage kan byggas av en stor låda.” Vad för riskabelt bör man ha? Fundera på att skaffa ett par elkablar men jag vet inte om det är riskabelt nog =P

  3. Ha ha

    En katt eller terrier kanske 🙂

  4. Mycket bra skrivet om marsvinet tycker jag, såklart de samma om hamster säkert men jag va bara intresserad av marsvinet eftersom jag tänkte skaffa ett marsvin inte en hamster. Tack för dina tips hej då<33

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: