Små smala specialiserade sajter

Google är inte bara sökmotor utan även annonsmäklare. Annonser syns på webbplatser som väljer att visa Google Adsense. För varje klick får sajtägaren respektive Google en summa pengar.

En intressant bieffekt av adsense är att det dyker upp allt mer specialiserade sajt. Ett exempel är TV.nu som jag använder dagligen. Den har funnits några år och stadigt blivit bättre. En färsk som jag hittade var Roliga lekar. Här ser man en ”specialistsajt” i den tidigaste utvecklingen. Det redaktionella materialet är fortfarande ganska litet liksom referensinformationen.Den här utvecklingen till många specialiserade sajter drivs delvis fram av Adsense.

Ibland är dessa sajter ett problem. Många påbörjar en liten specialistsajt som sedan glöms bort. När jag sökte på te såg jag flera sådana. Dessa sajter skräpar ner internet. På just Passagen träffar man ofta på sådant gammalt skräpmaterial. Ofta med en gästbok fylld med läkemedelsspam.

Om sajter utvecklas kontinuerlig representerar de å andra sidan en möjlighet för olika grupper att ge läsaren ett fördjupat material. Detta går att se tydligt när det gäller hälsa. Läkemedelsföretagen gör sajter över sjukdomar, patientföreningarna gör det samma liksom enskilda specialister m.fl. Det är en mycket bra utveckling på sikt.
För sökmotorerna måste utmaningen med andra ord vara att identifiera innan sajterna ska rankas och när de inte längre ska ranka. Alla tre är tämligen bra på det även om Google har en förkärlek för att visa en del övergivna sajter.

Att som Google vara sund med att vänta med ranka sajter är med andra delvis ganska bra. Men Google brukar ibland vissa upp dem högt ett korttag. Det kan kanske vara för att se om den får några inlänkar eller som en del tror för att mäta andra faktorer via sin Toolbar.

Microsoft Live! tenderar också att visa nya sajter högt upp ganska länge. Hur Yahoo! beter sig är jag osäker på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: