10 Farliga fakta om Marsvin

Marsvinen finns i mängder av svenska hem. Men vad vet vi egentligen om dem?

1. Marsvin är gnagare

Marsvin är gnagare precis som råttor och möss.

2. Marsvinen tämjdes i Sydamerika 2000 f.v.t.

Orsaken var inte att man ville ha söta husdjur. Anderna har få proteinkällor och det gäller särskilt kött. Marsvinen föddes med andra ord upp för att ätas.

Marsvin

Foto: ♥ maggie

3. Än idag äter man marsvin i Sydamerika

För många är det fortfarande en viktig källa till protein. För andra är det något smaskigt man köper på restaurangen. Läs mer: I bild – Att krydda och laga till ett Marsvin.

4. Marsvin suger till sig onda andar

I traditionella läkeritualer används marsvin. När shamanen har drivit ut den onda anden jagar han in den i marsvinet där den fångas.

5. Handel tog marsvinen till europa

Holländska och engelska handelsmän tog marsvinet till Europa. Därmed var marsvinets lycka gjord och tillsammans med människan spred de sig över världen.

6. Jämförbar genetisk defekt med människor

Precis som människan kan marsvin inte tillverka C-vitamin. Detta gäller bara ett fåtal djur. Därför behöver de få frukt att äta.

7. Marsvin äter avföring

Marsvin äter gräs och andra vegetabilier men deras tarmsystem är kort. Kor har som jämförelse flera magar medan marsvinet en mage.
Medan korna rapar upp gräs och tuggar om det äter marsvinen sin egen avföring. Vegetabilierna passerar genom detta magen och tarmarna flera gånger.

De producerar avföring av flera sorter som är bra för olika saker.

8. Marsvin används sällan i forskning

Eftersom råttor och möss reproducerar sig snabbare än marsvin används marsvin sällan för forskning.

9. Marsvin kan dö av pencillin

Varför marsvin är känsliga för pencillin vet man inte. En teori är att ämnet dödar nyttiga tarmbakterier som marsvinet behöver för att kunna smälta maten.

10. Marsvin är ett populärt motiv på Flickr

Husdjur finns det oändligt med bilder av på Flickr. Och faktiskt fungerar deras sökfunktion bra för att hitta bra bilder på djur om man söker efter de mest intressanta bilderna.

Orsaken är att röstar på andra fotografers bilder av samma sorts djur som de själva uppskattar.

Flickr om Marsvin

Alla fakta hittades i Wikipedian: Guinea pig.

Mer om marsvin

Marsvin

Annonser

14 responses to this post.

 1. Posted by Mia on december 23, 2006 at 15:22

  Marsvin är världens gosigaste husdjur. Men det är mycket djur i liten förpackning så de rekommenderas INTE till barn. *har två*

 2. För små barn kanske men lite större barn bör ju ha goda förutsättningar för att kunna ta hand om ett par marsvin under sina föräldrarnas vägledning.

 3. Posted by Diana on januari 1, 2007 at 17:28

  Marsvin äter INTE sin avföring, utan det är ett b-vitaminrikt pellets som är ljusare och mjukare och som bildas i blindtarmen som kommer ut och det är DET dom äter för att hålla b-vitaminerna i ordning.
  C-vitaminer finns inte enbart i frukt……..

 4. Posted by Kim on januari 14, 2007 at 11:47

  För örvigt så är tien marsvin gnagare, delis så håller de inte i maten som de äter som gnagare gör. Och delvis så har deras blindtar en funktion, den tar upp näring ut gräs vilket gör att de kan äta hö precis som kaninen. Ganagare kan inte det. Enligt vad några forskare på karolinskainstitutet har kommit fram till så är marsvin närmare släkt med sälar och getter än gnagare.

  Det känns som det är många fel i denna texten, vem har skrivit den?!

 5. Jag har skrivit den. Marsvin sorteras in bland gnagare. Det är en ren nomenklatur-fråga. Om man väljer att senare flytta dem till ett annat släkte p.g.a. av DNA-tester hör framtiden till. Idag är de Rodentia (gnagare) i familjen Caviidae och släktet Cavia.

  Och avseende tidigare kommentaren om pellets. Det kommer ut ur marsvinet stjärt. Jag lägger ingen värdering i det, men det som kommer ut ur stjärten och som består av rester från maten kallas avföring 🙂

  Hans Husman

 6. Posted by catthis on februari 23, 2007 at 22:08

  Marsvinet är inte släkt med råttor och hamstar där emot med hästar och capivarer

 7. Jag tror inte på att det dras onda andar in i marsvinen bull shit

 8. Posted by Mimsan on januari 8, 2008 at 11:09

  Jag har själv marsvin,han heter Bruno och det finns INTE sötare djur än marsvin 🙂

 9. Posted by Agnes on april 9, 2008 at 12:58

  Heej! Jag ska bara säga att marsvin är de mäst pärfäkta djuret som har skapats! Man man får tycka vad man vill man jag tycker de =) Och hjag her ochså marsvin!
  Tack för min lilla komentar!

 10. De flesta sällskapsdjur är nog trevliga om man är trevlig mot dem 😀

 11. Posted by victoria on juli 8, 2008 at 08:32

  Jag ska få två marsvin! såg dem på blocket. de e teddymarsvin, renrasiga=SKIT SÖTA!!! i love them. Ska sköta dem väl 😀 kan behöva tips på hur man sköter dem..???

 12. Posted by Camilla on augusti 10, 2008 at 21:13

  Hej! Vill bara kommentera det som Diana skrev.
  Mitt marsvin brukar vid vissa tillfällen äta sin avföring och det är inte någon ”mjuk, ljus pellets” som kommer ut. Det ser precis likadant ut som vanligt bajs. Sedan har jag en liten fråga. Är det någon som vet hur långa tarmar marsvin har? Har undrat det ett tag då mitt marsvin ibland kan bajsa en hel del när hon är ute och leker. Idag när hon var ute gjorde hon ca 70 st. Hon äter ju väldigt mycket så det är förståeligt men jag förstår inte hur allt kan få plats i den lilla kroppen. Tacksam för svar!

 13. hej, jag har haft 14 marsvin och ingen av dom har varit agresiva eller dumma, men jag har en fråga: om hur man kan få en 6 åring och en 3 årig honor att bli sams? har ni nån bra tips så hör av er,:)

 14. Posted by Lisa-Freja on februari 10, 2009 at 14:32

  Ja du har rätt chattis!! marsvinet hör INTE till gnagar-släkten!! du som har skrivit detta har FEEL!! marsvinet är pricis som chattis sa; närmare släkt med sälar apor och hästar! det låter knäppt men det är så, för enligt ett DNA-test så har forskare i typ amerika(jag tror det var amerika) kommit fram till det enligt DNA tester!!!! så kom INTE och säg att marsvin är gnagare för det är dom inte!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: