Wikipedia för översättning av specialist termonologi

Det kan vara irriterad när man träffar på nästan tomma sidor i internets uppslagsbok Wikipedia från sökmotorerna. Dessa nästan tomma sidor fyller emellertid en viktig funktion även om de naturligtvis inte borde visas av sökmotorerna på höga resultat.

Svenskt-engelskt lexikon från Skolverket

De går tillsammans med ”riktiga” uppslagssidor i Wikipedian för att använda för att översätta specialist termonologi. Specialist termonologi kan annars vara svårt att få en bra översättning av medhjälp av internet.

Vanliga ord kan översättas med Skolverkets språklexikon där det Svensk-engelska har gått att hitta som nummer ett på sökordet lexikon på Google.se sedan åtminstone åtta år.

När det kommer till specialist termonologi är det inte ens säkert att termen går att hitta i tryckta svensk-engelska lexikon. Wikipedian klarar emellertid ofta av dem när det kommer till området med ett stort allmänintresse som t.ex. medicin.

Atherosclerosis demonstrerar Wikipedia

Det engelska ordet ”atherosclerosis” finns inte med i Skolverkets svensk-engelska lexikon. Vi surfar därför in på en.wikipedia.org/wiki/Atherosclerosis. Är vi vetgiriga kan vi naturligtvis stanna kvar där och läsa oss till vad det är, men istället klickar vi på länken markerad ”Svenska” i den vänstra marginalen nästan längst ner.

Wikipedia

(Bilden finns lagrad hos Flickr).

Vi kommer då till den svenska sidan för uppslagsordet och där står ju i rubriken vanligen den ordagranna översättningen eller åtminstone en svensk synonym.

För Atherosclerosis får vi översättningen ”åderförkalkning”. En ordagrann översättning av ordet är ateroskleros eller arterioskleros. Vi fick med andra ord en synonym i rubriken men för de allra flesta har det klarnat tillräckligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: