Kör din wiki på MediaWiki

Mjukvaruplattformen som Wikipedia körs på kallas för MediaWiki och är öppenkällkod. Att den är öppenkällkod innebär att vem som helst kan ta koden och sätta upp en egen ”Wikipedia”.

MediaWiki

(Bilden ligger på Flickr)

En Wiki är praktisk

Ordet Wiki är hawaiianska för snabb men det används idag för att beteckna webbplatser där läsarna kan redigera sidorna själva. Flera plattformar för detta finns men genom Wikipedians dominans på nätet är MediaWiki ett populärt val.

En Wiki använder ofta ett förenklat språk där det är begränsat vad den som editerar kan göra. Detta ger ett enhetligt utseende och gör det enkelt att lägga till information.

Typiskt för MediaWiki och alla andra jämförbara plattformar jag har sett är ett system för att enkelt referera till andra uppslagsord. Ett ord som du känner är ett uppslagsord markerar du på ett särskilt sätt. I Wikipedia innanför []. Av det skapas en länk till uppslagsordet. Finns inte ordet kommer den som klickar till en tom sida där han kan fylla i mer information.

Specialiserade ”Wikipedior” krävs för specialister

Det är alldeles utmärkt att MedaWiki är öppenkällkod. Wikipedia är ju ett projekt för att göra en generell uppslagsbok jämförbar med Britannica. Inom specialistområden behöver den inte alls vara särskilt bra. Kan du ett område bra eller av andra skäl tycker det är motiverat med en specialiserad uppslagsbok är det bara att ladda ner MediaWiki och köra igång.

Det kan även vara så att vissa samhällen på nätet inte delar uppfattning med de som praktiskt kontrollerar informationen i Wikipedian eller majoriteten av de som editerar den. Då kan man göra sin egen Wikipedia.

Intressant Wiki om sökmotorer och marknadsföring på nätet

En svensk Wiki som körs på MediaWiki handlar om sökmotorer och marknadsföring mot de som använder sökmotorer. Den innehåller intressanta kategorier med de vanligaste förkortningarna, information om de stora sökmotorerna och termer som förekommer i branschen.

Ännu är det inte särskilt många som skriver i den men det kan nog förändra sig med tiden. Tittar man i Wikipedia är ju trots allt information på svenska ganska mager på det här området. Det är också ett typiskt område som kan gynnas av att ha en egen Wiki.

Relaterat

Wiki Science/How to start a Wiki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: