Victoria kratern på Mars

Dagens Featured picture i Wikipedia var av Victoria kratern (eller ska man skriva Viktoria kratern?). Bilden togs av High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) kameran på Mars Reconnaissance Orbiter den tredje oktober 2006.

Bilden finns lagrad på Flickr.

Jag har tidigare skrivit flera nyheter om rymden på Nyfiken vital. Mest därför att jag personligen var intresserad. Just särskilt många läsare har de inte haft.

Satelliter mot sjukdomar och miljöförstöring

Det som emellertid är intressant är att satelliter kan användas till annat än att sända TV. De kan även användas som en del av miljöskydd och kampen mot sjukdomar. En intressant fråga är naturligtvis om inte pengarna hade varit mer effektiva på annat sätt, men frågor är sällan så pass enkla.

Kina med många fattiga har ju satsat på rymdforskning och det pratas om att Indien ska börja med samma sak. Kör Indien igång lär väl Pakistan starta upp ett projekt också. I skuggan av det får man känna sig nöjd om en del pengarna som EU satsar på rymdforskning i alla fall kommer världens fattiga till del genom skydd för miljö och mot sjukdomar.

2 responses to this post.

  1. Läcker bild, men den borde nog heta Victoriakratern om man rådfrågar Wikipedia på liknande namn, t ex Victoriasjön. Utländska namn skall man nog undvika att stava på svenska, men man skriver inte isär…. huja.. 😉

  2. […] det lilla sidomaterialet har givit något från sökmotorerna. I den här gamla bloggpostningen om Viktoriakratern har du […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: