Rättvisemärkt som mervärdeskategori enligt webbrymd

Försöker man föra över begreppet webbrymd till en enskild katalog känns det som att det går bra. Vi kan lägga in en produkt av typ X i kategori X. Är X också lämpad till att vara en present kan man också lägga den i en kategori presenter.

Webbrymd för sigillmärkningar
En till dimension som kanske ge ökad webbrymd är Rättvisemärkt. En sådan kategori visar upp varor med Rättvisemärkt ytterligare vilket är trevligt om man vill gynna märkningen.

Man kan också tänka sig en ökad webbrymd genom personer lägger till det som en egenskap när de söker en vara, ”X Rättvisemärkt” istället för bara X, med en sökmotor.

På samma sätt bör liknande sigill kunna öka webbrymden för en vara. Ett exempel är ekologiska varor.

Organisationer och stöd mot återförsäljare på nätet
Varor som Rättvisemärkt (eller Fairtrade som är den internationella märkningen) har svårt att konkurrera med pris. Webbutiker som säljer dem kan också ha svårt att köpa marknadsföring därför att marginalerna är lägre.

Ett sätt att delvis kompensera det vore om Rättvisemärkt gav ”stöd” till webbutikerna genom t.ex. en katalog som djupinlänkar varor med Rättvisemärkt som säljs på webben. Det skulle tror jag också öka antalet webbutiker som väljer att sälja varor med Rättvisemärkt.

Samtidigt är kostnaden för detta försvinande liten och medverkar också till bättre sökresultat genom att trovärdigt för en sökmotor peka ut varor som korrekt bär Rättvisemärkt.

Bloggar och Rättvisemärkt
Ett annat sätt att stödja webbutiker som säljer Rättvisemärkt är om medlemmarna bloggar webbutiker som säljer varorna. Båda de här åtgärderna föreslog jag samhället Rättvisemärkt förra året men folk tänker inte i de här banorna.

Samtidigt är det just på nätet där detta snabbt kan nå en synlighet relativt andra varor som är större och därmed kanske påverka inköpsvanorna i helhet.

Hur länkar bloggarna egentligen?
Tittar man över bloggningar om Rättvisemärkt är de inte heller särskilt effektiva. Med all respekt för bloggosfären, som jag ju alltid stödjer och gillar, är antalet läsare per blogg litet. Av det kommer att man inte bör schabla bort sekundärt inflytande.

Genom rätt länkning kan sökresultaten påverkas där de gör nytta. Har en bloggare köpt ett te med Rättvisemärkt från en webbutik länkas för bäst marknadsföring av Rättvisemärkt inte Rättvisemärkt.se utan den webbutik som sålt varan. Rättvisemärkt.se syns redan på det sökordet.

Hur lätt är det att hitta en webbutik nu om man söker på Rättvisemärkt? Den enda webbutik som jag hittade var Fairworld som jag redan kände till och som säljer Rättvisemärkt te, kaffe & choklad m.fl. varor.

I jämförelse med en kampanj med bannerreklam som Rättvisemärkt genomförde
Två kostnadsfria åtgärder att sätta i relation med bannerreklam för Rättvisemärkt. Att diskutera skillnaden i effekt av bannerreklam jämfört med:

  1. Betrodda länkar från Rättvisemärkt, LO och Svenska Kyrka.
  2. En massa medlemmar som bloggar.

Vore tämligen poänglöst eftersom alla som läsaren den här bloggen känner skillnaden.

Wikipedia om Rättvisemärkt
Vi kan också roa oss med att titta vad Wikipedia skriver om Rättvisemärkt. Eller jag brydde mig faktiskt inte om att läsa vad som står där utan jag rullade ner till utlänkarna. Och få som går in på den typen av sidor gör något annat än just det därför att de söker webbutiker.

Ytterligare en marknadsföringskanal som kastats bort för att istället användas för att tänja se.wikipedia.org ännu tunnare.

Ett givet mått av maktmäklande krävs
Ett visst mått av maktmäklande kunde med andra ord gynna Rättvisemärkt på nätet. Dels via föreningens hemsida, kanske också LO och Svenska Kyrkan. Förtroende och gammal kraft. Blandas det upp med medlemmarna som tipsar om Rättvisemärkta varor som de gillar på sina bloggar blir kraften ännu högre och nära nog optimal.

En vara på webben som får ett sådant stöd känner jag skulle vara mycket svår att passera förbi i ett sökresultat för vem som helst.

Ett givet stöd från oss
Vi länkar ju varor med Rättvisemärkt eller i alla fall den enda vi har skrivit om. Och Rättvisemärkt ska få en egen extra kategori i katalogen.

I det lilla rör sig världen.

Mer om Rättvisemärkt

Rättvisemärkt. Huvudsida.
Bloggar.se om Rättvisemärkt

Fler webbutiker som säljer Rättvisemärkt
Känner du till eller hittar en till webbutiker som säljer en eller flera Rättvisemärkta varor så tipsa om det i kommenteringen så bloggar jag dem gärna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: