En till jämförelse av spam – Google bäst

Jag har ju följt hur respektive sökmotor klarar av att hantera spam för tramadol i sökresultaten. Bakom allt spam ligger att läkemedel på nätet har en stor kommersiell potential. Inte minst gäller det läkemedel som liksom tramadol kan missbrukas men ännu inte är klassade som narkotika.

Att motverka spam
För den som säljer dessa preparat fyller spam en funktion genom att dels driva trafik men också skapa länkar som värderas av sökmotorerna. Har du t.ex. länkar i kommentarerna i din blogg till en sådan sida kan de ha betydelse även om ingen klickar på dem.

Av samma anledning bör spam rapporteras till en webbplats om man upptäcker det.

Systematisk hantering
Att komma åt problemet systematiskt för sökmotorerna kan vara problematiskt. Sidorna som länkas är i de flesta fall inte de sidor som säljer varan utan s.k. affilities. Dessa får betalt per försäljning. Inte ovanligt är heller att affilityföretaget ägs av just aktören som är affility.

Att dessa sidor tas bort ur sökresultaten påverkar därför ingenting på det stora hela. Att skilja ut kommentarer m.m. som spam är ju också ett svårt problem även om sökmotorerna borde kunna vara bättre på det än idag.

Att själv hålla spam borta är därför viktigt liksom att rapportera det till webbplatsen när man ser det.

I slutsats
Nu har vi följt tramadol ett tag och slutsatsen där är att Google bäst hanterar problemet. Det därför att de höga sökresultaten normalt inte är spam. Och det är de höga sökresultaten som räknas. Få letar längre ner.

Microsoft Live! var den sökmotor som presterade sämst. Intressant nog upplever jag personligen att deras sökresultat generellt under perioden har blivit allt sämre. För den som regelbundet söker information är det svårt att se Microsoft Live! är ett alternativ till Google och Yahoo.

Yahoo har problem med att hantera spam. Dock håller deras sökresultat i övrigt ganska god kvalitet även om Google.se är tydligt bättre sedan Google långdansande under slutet av 2006.

Ett nytt läkemedel
Låt oss nya följa sökresultaten för ett annat läkemedel som också är drabbat av spam: Xenical. Detta är ett bantningspiller och därför finns ett stort kommersiellt värde i webbförsäljning vilket bör skapa brutala massor av spam.

Tittar vi på Google.se sökresultat för Xenical. Är de helt relevanta topp tio. Inte ett enda sökresultat är spam. Däremot tas tre platser upp av läkemedelsaffilities men utanför Kina har ju Google inte arbetat med censur av sökresultat och det ligger knappast i någons intresse.

På sidan två, d.v.s sökresultat 11 – 20, är alla sajter utom en relevanta så tillvida att de inte är spam. Mycket imponerande.

Spam ger marknadsföring i Microsoft Live!
För Microsoft Live! ligger sajten på plats 1 just där på grund av spam. När spam i övrigt missbrukas för att driva trafik från en sajt eller samla länkkraft ger Microsoft Live! med andra ord möjlighet att indirekt markandsföring.

Genom att posta spam på en sajt verkar i alla fall här det vara möjligt att flytta upp den tll första platsen för sökordet som spammet handlar. Sämre än så kan det inte bli.

Yahoo ligger mellan Google och Microsoft Live!
Exakt som det var för tramadol ligger Yahoo! Search mellan Google och Microsoft Live! i kvalitet. De tre första resultaten ser inte ut att vara spam även om resultat fyra är det mer av övrigt topp tio.

Även här verkar Google.se med andra ord ge bättre sökresultat så tillvida att spam inte syns på höga sökresultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: