Urbans nya blogg och länkkataloger

Urban har en ny blogg där han skrev något som kan vara intressant att ha läst om länkkataloger. Diskussionen om länkkataloger är intressant och värd att kommentera från tre andra aspekter.

1. Länkkataloger som motvikt 
Det finns slutna nätverk på svenska internet som ägs av de lite större SEO-leverantörerna. Länkkataloger så länge de är öppna, d.v.s. accepterar de sidor som anmäler sig, är en motvikt till dessa.

Öppna länkkataloger medverkar troligen till bättre sökresultat genom att inte bara sajter som konverterar trafiken hårt, typiskt webbutiker, kan få grundinlänkar.

Troligen finns mindre än 100 svenska länkkataloger som är öppna. Därutöver finns även slutna. Detta ska ställas i relation till många tusen sidor i slutna nätverk avsedda för  länkning.

2. Effekten länkkataloger har
Också intressant är vilken effekt länkkataloger har på sökresultat. Effekten kan vara för liten, lagom eller för hög. Själv har jag svårt att se att effekten skulle vara för hög.

Så vitt jag har sett kan t.ex. inte en sida gå upp på mer än möjligen ett svårt nyckelord med bara länkkataloger. Andra typer av länkar krävs också.

3. Att tvinga webbsidor att köpa SEO
Det finns ett intresse från flera SEO-leverantörer att få webbsidor att tro att de inte kan eller får göra något själva för att få inlänkar. Istället ska dyra länkbeten  köpas in eller länkpaket.

Där är det värt att notera följande i riktlinjerna:

– Have other relevant sites link to yours.

[ …]

– Make sure all the sites that should know about your pages are aware your site is online.

– Submit your site to relevant directories such as the Open Directory Project and Yahoo!, as well as to other industry-specific expert sites.

  Från Webmaster Guidlines.

  Mer om länkkataloger här på bloggen.

  Annonser

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: