Rovkapitalism? – Snabba lån som sökord

Av och till ramlar man över nyckelord som är tycks vara brutalt värdefulla. Ett utmärkt exempel på det är allt som har med lån att göra: banklån, bolån, smslån, snabblån m.m.

Innan vi tar oss en titt på lån och associerade begrepp som sökord kan det vara intressant att blicka tillbaka inte så långt tillbaka i vår svenska historia. Det mesta här tog jag från minnet så det ska inte uteslutas att sakfel kan ha smygit sig in men kärnan är riktig.

Under 1980-talet var promiskiösa lån mer regel än undantag
Jag som kom ihåg 1980-talet. Mindre konsverativa företag ofta direkt oseriösa lånade ut pengar på löpande band med dålig kontroll av låntagarens möjlighet att betala tillbaka. De större banker som traditionellt varit både seriösa och konservativa hakade på.

När det var som värst kom dagligen direktreklam i brevlådan för lån. Då hade det hela gått så långt att inte bara företag specialiserade på lån bedrev utlåning: reseföretag, dagligvaruhandel, postorderfirmor m.m. Alla lånade ut med i bästa fall dålig en kontroll av låntagaren och i sämsta fall ingen kontroll alls.

En av kvällstidningarna visade det absurda
En av kvällstidningarna, jag tror det var Aftonbladet, demonstrerade vansinnet. De lät en av sina reportar svara på all direktreklam om lån. Under en dag lyckades hon låna 5 miljoner kronor om jag minns rätt. Miljoner handlade det i vilket fall som helst om.

Varifrån kom pengarna som lånades ut? Tja en del kom naturligtvis från spararnas insatta pengar men inte allt. Pengarna lånades upp av bankerna och övriga aktörer från utlandet.

Valutakriset kom
Kronan var på den här tiden bunden. Att den var övervärderad var öppenbart åtminstone för mig och många andra. Men när pengar lånas upp i utlandet hamnar man i en paradox om valutan är övervärderad.

Korrigerar man kronkursen blir det dyrare för att betala tillbaka lånen. Antag att du en bank lånat ut 50 miljarder till fast ränta. Tas kronkursen ner till något rimligt säg som ett exempel 10% blir det dyrare för banken att betala tillbaka lånet. Vad ska dom pengarna komma ifrån?

Valutaspekulationerna började
Men är kronan uppenbart övervärderad kan stora valutaspekulanten potentiellt tjäna abnormt stora summor pengar. Dessa lånar upp pengar från stabila valutor som inte är övervärderade och/eller tar in pengar från välbeställda investerade.

Detta kapital används för att spekulera mot kronan. Kronan flyter ut och därmed uppstår en brist. Akuta ekonomiska problem uppstår för hela ekonomin. Mycket riktigt började riktigt stora aktörer att sälja kronan i stor skala.

För, får jag som lekman på området gissa, undvika att bankerna inte klarade återbetalning av inlåningen beslutades att kronan skulle försvaras. Då kronan var kraftigt övervärderad var det ingenting som gick att göra.

En till orsak till den fasta växelkursen var att regeringen förband sig den 19:e maj 1991 att fast växelkurs om ECU vilket var EU:s mellansteg till euron.

Att låna för att försvara en valuta
Kronan var övervärderad och att köpa krona med en övervärderad valuta är brutalt riskabelt. Eftersom den var kraftigt övervärderad krävdes enorma summor för det. För det behövde man låna och landet totala skuld ökar. Misslyckas du har du ökat på just den kris du försökte undvika kraftigt.

Och just det skedde. Det gick inte att försvara kronan.

Alla lån bankerna gav blev nationens problem
De banker som lånar ut pengar mest oseriöst saknade förutsättningar att betala tillbaka de lån som de tagit för att låna ut pengar. Orsaken var primärt två: kundernas förmåga att betala lån och den fallande kronkursen.

Kostnaden och en allmänt dåligt skött nationellekonomi skapade arbetslös. Många klarade inte att betala lånen. Den säkerhet som givits t.ex. lägenhet, båtar, bilar och hus blev också mindre värda. Mycket säkerheter kom ut på marknaden under en begränsad period samtidigt som folk inte att råd att köpa lika mycket

Sedan naturligtvis att bankernas tillgångar i kronor direkt blev mindre värda. Bankkrisen var ett faktum. Staten fick pumpa in banker i bankerna.

Att låna upp pengarna var inte lätt. En aktör hittades som hade råd att lägga upp, har jag förmig, 60 miljarder med ett par veckors varsel. Det var en grupp japanska ”investerade” och ryktet var att de var associerad till Yakuzan.

Lån på nätet idag
Idag tycks det vara reklam för lån på nätet som gäller snarare än banklån. Och som sökord och räknat i hemsidor ökar de kraftigt. Nya problem kanske är på väg.

Sökorden tycks också vara värdefulla. Själv när jag gör något på nätet skapar jag mycket som är seriöst. Bland övriga är en sajt om lån något som bra många har. Bankerna ger kickback på trafik som de får som resulterar i utlån.

Sökord runt lån: banklån, bolån, låna pengar, lån, smslån, snabblån, lån och mobillån
Jag hittade en sajt som handlar om just låna pengar. Det är kanske inte vad jag skulle kalla en sajt som har satsat på djup konsumentinformation om lån men när det kommer till sökord är den minst sagt intressant.

Sajten är ju gjord för att tjäna pengar just på lån genom att ge trafik till annonsörer d.v.s. banker m.m. Därmed skapas ju relevanta sidor om olika typer av lån väl anpassade både för sökmotor och Adsense. Från denna extraherade jag fram de sökord som tycks ha ekonomiskt potential: banklån, bolån, låna pengar, lån, smslån, snabblån, lån och mobillån.

En del av begreppen där var okända åtminstone för mig innan:

Smslån & mobillån & snabblån – Låna pengar med mobiltelefonen
Ett smslån är ett lån med mobiltelefonen. Alltså du skickar ett smsm och får in pengarna på ditt bankkonto. Pengarna ska tydligen nå kontot redan efter tio minuter. Jag ifrågasätter om någon kreditkontroll sker.

Mobillån tycks vara exakt det samma som smslån. Snabblån är vad namnet antyder och inriktningen där verkar även det ha med mobiltelefonen att göra.

SSVH
Sajter som jag utnyttjade för att extrahera fram de sökord som har potential är SSVH. Det är ju rimligt att anta att de redan gjort nyckelordsanalys så det spar ju tid.

För det kan de vara värda en länk: Låna pengar med smslån. Sedan är det värt att citera Göran Persson: ”den som är i skuld är inte fri”. Så lånar du pengar tänk dig för inte bara en gång utan tio gånger och särskilt för de s.k. snabblånen.

Att låna pengar på fyllan
Nu kan vi med andra ord låna pengar med mobilen och pengar når kontot på tio minuter. Jag kan se framför mig folk på fyllan som lånar pengar för att fortsätta festandet. Farligt och riskabelt…

Eller den där prylen du länge önskat men inte haft råd med. Du dricker en flaska vin eller två på fredagen och hämningarna släpper. Telefonen ger dig pengarna och du har nu råd att köpa prylen. Eller har du verkligen råd?

Mer om lån
Riksbanken har statistik över låner och skulder. Wikipedia på engelska om lån: Loan. Och på svenska: lån.

Annonser

2 responses to this post.

  1. […] Rovkapitalism: Snabba lån som sökord. […]

  2. Posted by Tina ponting on juli 31, 2007 at 08:10

    Att Låna pengar till Status prylar,låna till saker man förr sparade idogt til är förvunna, hur många ungdommar kommer att förstöra sin ungdom med denna idioti??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: