Google Co-op – En egen sökmotor

För att göra sin egen sökmotor med Google. Prövade och lyckades göra detta även om det kan vara lite små bökigt. En sak man kan göra är att ange sajter som ska värderas mer eller inkluderas uteslutande. Det är tämligen praktiskt om det finns ett mindre antal sajter man ofta söker regelbundet. Några till funktioner finns också men inte särskilt mycket. Mer påkostade versioner med fler inställningar finns för den som vill betala en liten summa pengar eller en större sådan.

Där inkluderade jag följande sajter vilka jag söker ofta:

svt.se/*, en.wikipedia.org/*, sv.wikipedia.org/*, http://www.nyfikenvital.org/*, http://www.fass.se/*

Jag vet egentligen inte om andra kan se min sökmotor. Eller om så varför någon skulle använda den hellre än göra sin egen? Dock finns samarbetsfunktioner vilka jag inte tittade på för dem som vill bygga något riktigt ambitiöst inom ett specialistområde finns ju möjlighet att arbeta tillsammans.

Snart har väl bra många en ”egen” sökmotor på sin blogg. De flesta söker med Google och allt fler lär väl skaffa Gmail och sedan går det vidare till allt fler Google funktioner som det här. Lär förändra saker med tiden.

Bara att gå hit för att göra en: Google Co-op.

Kul kan ju också vara jämföra ranking på sin egen sajt mot ett subset av andra.

Risker med Google Co-op
En risk jag ser är att man använder det där istället för riktiga Google och missar sådant man annars skulle se där när det kommer till egna förändringar. Jag använder regelmässigt Googles vanliga sökning för att hitta saker på egna sajter. Det är bra då man ser saker.

En sådan här sak kanske också försämrar generella färdigheter att söka rätt på information då man gör arbetat för lätt för sig. En tredje risk är att man inte ser nya källor till information.

Mer om Google Co-op
Finns att läsa på min blogg om sökmotorer:

Sökfunktion med Adsense – Google Co-op överlägsen AdSense for Search (?)
Var ska man ha sökfunktionen?

Annonser

One response to this post.

  1. […] blogg? Rör bloggen ett specialistområde bör det ge mervärde. Google har en tjänst för detta: Google Co-op. Du kan bjuda in läsare att bidra till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: