”Barnumeffekten” och horoskop

Redan 1948 undersökte Bertram R. Forer ett fenomen som visar att vi har lätt att horoshop och personlighetstest på för stort allvar. Effekten är verklig och innebär att även sådant som är slumpmässigt och oseriöst tycks relevant.

Bertram R. Forer talade om för sina studenter att de skulle göra ett personlighetstest. Han gav dem en ”unik” ”personlighetsanalys” ”baserad” på testresultaten. Studenterna fick sätta betyg från 1 – 5 utifrån hur väl de tyckte att den stämde in. Genomsnittligt betyg blev 4,26. Men Forer hade givit varje student samma resultat som han satt samman från horoskop.

Risker med Barnumeffekten
Barnumeffekten innebär att saker som egentligen inte säger något kan tyckas relevant om det är formulerat på ett allmänt sätt. Det påverkar hur folk uppfattar t.ex. personlighetstester och horoskop.

Lite vettig användning finns därför av horoskop. En sak är att göra en tolkning och sedan sätta sig och hitta saker i verkligheten som pekar på den raka motsatsen. Det vänder på dina egna begrepp och invanda föreställningar.

Mer om Bertram R Forer finns att läsa i Wikipedia.

Annonser

One response to this post.

  1. […] Forer visade att vi lätt blir manipulerade av det som är generellt uttryckt. Vi kan lura oss själva eller bli lurade. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: