Den hydrauliska civilisationen och Ma Bell

Nationalencyklopedin ger följande definition på hydraulisk civilisation:

hydraulisk civilisation, samhälle vars försörjning är grundad på jordbruk med omfattande konstbevattningsanläggningar.

Jag gillar inte definitionen. Låt oss titta över varför det där är en dålig definitionen.

Den hydrauliska civilisationens väsen
Vi börjar med att titta på NE definitionen. Vi väljer att betrakta den som ett exempel på en hydraulisk civilisationen för att hitta dess kärna.

Hjärtat i den hydrauliska civilisationen är vatten som pumpas. Vattnet används för konstbevattning. Konstbevattningen gör att civilisationen kan växa sig långt större än vad som annars hade varit möjligt.

Detta ger oss att två otrevliga missbruk blir möjliga:

  1. Slag mot single-point-of-failure.
  2. Hydraulisk diktatur.

Single-point-of-failure
Konstbevattningen är single-point-of-failure. Slås konstbevattningen ut kan civilisationen gå under. Orsaken är att befolkningen troligen är betydligt större än vad som går att försörja utan konstbevattningen. Att återbygga konstbevattningen efter säg ett angrepp eller naturkatastrof kan helt enkelt ta för lång tid.

Hydraulisk diktatur innebär fullständig kontroll
Hela civilisationen är beroende av konstbevattningen. En dikatur kan enkelt skapas genom att ett medel finns som alla är beroende av. Betalar inte en by skatt så skär du bort dem från vattennätet.

Hydraulisk civilisation generellt
Den hydrauliska civilisationens väsen ser vi stämmer för mycket annat också. Vi kan se att om Arabvärlden vore en nation istället för flera och olja fanns i små mängder utanför skulle vi närma oss något liknande då de skulle kunna skära bort ett land från att få olja.

1. Hydraulisk civilisation får vi med andra ord när en civilisationen eller lika gärna kultur eller subkultur är beroende av en enda faktor för sin existens.

2. Hydraulisk diktatur får vi när en aktör ensam kontrollerar den faktor som civilisationen, kulturen eller subkulturen är beroende av.

Detta oavsett om denna faktor är vatten, olja eller något annat.

Ma Bell
Med den här bredare definitionen kan begreppet även tillämpas på affärsvärlden. En gång i tiden fanns ”Ma Bell” i USA. Ma Bell grundades 1921 och kontrollerade Bells patent på telefonen.

Genom det hade Ma Bell mer eller mindre fullständig kontroll över kommunikationen i USA. Faktiskt hade de vad som måste tolkas som en egen polisstyrka som såg till att tillvara ta deras intressen.

Situationen var givetvis inte acceptabel och FED vred om armarna på Ma Bell tills de ställde upp på att begränsa sitt inflytande 1956. Trots det var de extremt dominerande fram till 1984 och var inte rädd för att använda sitt inflytande. 1984, kanske tillminne av Wells bok, styckades företaget upp i AT&T och de s.k. Baby Bells efter domstolsbeslut. Åtalet väcktes redan 1974 av United States Department of Justice (DOJ).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: