Vem vinner Nobelpriset i Litteratur 2007?

Jag brukar inte var helt dålig på det här. Nära skjuter ju ingen hare alls här. Toni Morrison gissade jag dock rätt på i lätt förakt över urvalshistoriken (så lockande för dem med en författarinna som är fulländad i personskildring men inte klarar att strukturera).

Låt oss deducera årets pristagare med samma cyniska inställning till livet.

Adonis – Nja
Adonis är ju faktiskt en bra författare. Dessutom är han arab från Syrien. Det kan vara lockande i dagens klimat. Samtidigt har han ju varit favorit.

Lite för allmänt populär för att riktigt kännas bra för dem. Känns som ett tveksamt val men kanske.

Joyce Carol Oates – Njaaa
Endast tio kvinnor har fått priset. Men å andra sidan gav de Elfriede Jelinek priset så det lär knappast känna sig tvingade att ge en kvinna det.

Oates klarar dock ribban utan problem och en god möjlighet att jämna ut statistiken mellan könen. Tillskillnad från Adonis har hon en god chans att vinna. Miljön är också precis den typ av litteratur som behöver lyftas fram mer: omedvetna krafter, våldtäkt, misshandel och incest.

Hugo Claus – Nja
En till outsider vore Hugo Claus och ännu mer så om de gav honom priset för en film. De har givit priset för skådespel tidigare och vad är egentligen skillnaden där? En till möjlighet för dem att devalvera priset ytterligare.

Philip Roth – Njaaa
Klarar ribban och har dessutom skrivit en bästsäljare vilket kan kännas rätt för dem i år. Dessutom har vi ett alterego i böckerna vilket alltid är ett plus. Får han priset gissar jag att han får det för American Pastoral.

Om vi ska sammanfatta mina fyra kandidater så sätter jag dem i följande ordning där nummer ett tros ha den största chansen att vinna.

1. Philip Roth

2. Joyce Carol Oates

3. Hugo Claus

4. Adonis

Philip Roth får Nobelpriset i Litteratur 2007
Varför sätter vi då Roth före Oates? Tja personlig smak har ju alla men Roth är också helt enkelt något bättre än Oates. Roth är också tror rätt i år. En kvinna nu är lite snart efter den förra. Dessutom en författare som faktiskt förstår att konstnären måste träda tillbaka när hans verk är färdigt bör få pluspoäng och det kan räcka in i mål i år:

When you publish a book, it’s the world’s book. The world edits it.

Oates har däremot tror jag en mycket god chans att vinna 2008.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: