Kyle MacLachlan – Den perfekta studieskådespelaren

Kyle MacLachlan var ju en av David Lynch:s skådespelare. Lynch använde ju typiskt ungefär samma skådespelare genom karriären. David Lynch är ju en av de stora skaparna inom film och skapade eller visade trender tidigt.

Twin Peaks skapade dagens tvålopera
Mest känd är han nog för Twin Peaks. Innan Twin Peaks var ju tvålopera Dallas-kloner där rika människor slogs om makt, var otrogna och drack alkohol. Twin Peaks flyttade fokus till ett litet samhälle med ”vanliga” människor med ”udda beteende”. Mer eller mindre det mesta i segmentet tvålopera efter Twin Peaks har följt detta. David Lynch var ju förövrigt själv med i en roll i Twin Peaks som den hörselskadade FBI-agenten Gordon Cole.

Just nu, även om jag tittar sällan på TV, tycks det mig som man riktigt börjat pressa ut det sista ur Twin Peaks formen. Mest extremt där är kanske Desperate Housewifes som jag sett en del avsnitt av hos en vännina. Där är samhället än mindre och lokaliserat till en gata. Tillskillnad t.ex. från Goda Grannar och liknande minilistiskt följer Desperate Housewifes Twin Peaks formen d.v.s. maktkamp är inte centralt.

Kyle MacLachlan och Dune
Kyle MacLachlan hade ju förövrigt rollen som Paul Atreides i Lynch filmatisering av Dune, 1984. En ytterst intressant film som sammanfattade den konstnärliga era inom filmen som egentligen i övrigt aldrig kom längre än till experimentfilmer under 1960- och 1970-talet på särskilt amerikanska universitet.

Särskilt var Dune intressant genom att Lynch fick en mycket generös budget i ett försök från filmbolagetssida att få till en ”Stjärnornas krig”. Åtminstone gick $40 miljoner US åt vilket 1984 var riktigt mycket. Lynch gjorde sin egen film och Dune floppade.

Den perfekta rollen förfinad åt Lynch
I Twin Peaks spelade Kyle MacLachlan rollen som Agent Cooper. Och genomgående i Lynch filmer ser vi både MacLachlan och andra skådespelare i en standarduppsättning. Skådespelarna förfinade sin roll från film till film som i princip var den samma. De spelade alltid samma personlighet.

Ett ännu smalare exempel på detta är Everett McGill som hade rollen som Big Ed Hurley, som hade bensinmacken och vars brorson var Laura Palmers hemliga älskare, i Twin peaks. I Dune har han rollen som Stilgar. Stilgar var ju fremensk fundamentalist, edare och obrottstligt lojal till Paul Muad dib.

I tvålopera från Sex and the City till Desperate Housewifes
Kyle MacLachlan har nu fått en ny roll som han spelar gång på gång. Numera är han äldre, lätt förfinad gentleman med tvångssyndrom. Typiskt som en karaktärsskådespelare som tas in för att gjuta kraft i en befintlig tvålopera som varit i gång ett tag.

Han har denna roll i Sex and the City där spelar Dr MacDougal som lider av potensproblem och gifter sig med med Charlotte York. I Desperate housewifte spelar han Hodge som gifter han sig med en av kvinnorna på gatan.

En ny roll som Kyle MacLachlan får spela men återigen samma roll gång på gång. Tidigare för Lynch men numera för HBO. Genom sin karriär har haft många roller men han har bara spelat två olika personer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: