Hela eller delar av blogginlägg i RSS

Folk tycks verkligen ogilla Metrobloggen. Själv tycker jag att det är ett ganska elegant gjort bloggsamhälle.

Det ska ju för Sverige närmast jämföras med Blogg.se och inte Blogger eller WordPress.com. En gratis blogg på Blogg.se visar påträngande reklam där bloggaren inte får del av pengarna. På Metrobloggen får de ju i bästa fall lite.

Bloggar på Blogger.com, WordPress.com och egendomän är ju mer singulära. Ett samhälle har större fokus på kommunikation i samhället men ofta mindre utåt. Tillräckligt olika för att det ska vara meningsfullt att betrakta dem skillt när man resonerar.

Men reklamen är inte huvudpoängen. Viktigt är att vi har ett litet språkområde. Det gör bloggsamhällen väldigt intressanta. Du kommer lätt i kontakt med andra som bloggar inom ungefär samma område.

Hur man ska exportera RSS när man tjänar pengar på trafik
När man läser kritiken mot Metrobloggen hittar man det mest underliga. En vanföreställning är att det är mycket dåligt att Metrobloggen inte exporterar hela blogginlägget utan sammandraget. Man menar att det ger färre besökare.

Grejen här är att RSS-läsarna blir allt avancerade. Blogginlägget i RSS är ju just bara blogginlägget och mycket som besökaren kan uppleva som irriterande, slött och onödigt är borta. Särskilt reklam.

Lever man av trafiken vill man inte att läsaren ska kunna läsa materialet utan att reklamen visas. Det skadar intäkten. Google Feedburner har ju ett tänk kring reklam i RSS-strömmen men det räcker inte än på långa vägar.

Ett argument för att exportera hela strömmen är det skulle ge fler besökare. Motiveringen är att det ger fler länkar och därmed fler besökare. Att trovärdigt mäta det känns verkligen som en utmaning för att inte tala om att sedan mappa det mot effekt på besökare.

Men här hänger det ju givetvis delvis på hur bloggaren klarar att skriva. Sammanfattningen ska vara säljande om det är viktigt att få in läsare från RSS-strömmen.

Metrobloggen och den som äger intäkten
Här äger ju Metrobloggen intäkten så för dem är det fullständigt logiskt och korrekt att inte exportera hela inlägget. Bloggarna har ju däremot i de flesta fall ganska låg motivation att prioritera intäkt kortsiktigt de närmaste åren. Så perspektiven blir mycket olika.

Syndikering
Den enda nackdel jag egentligen ser för bloggaren med detta är syndikering. Vill man syndikera hela sin inlägg går det ju inte. Det är nackdelen som finns om valfrihet saknas vilket jag fattade det som.

Själv använder jag inga tjänster för syndikering där det har betydelse att hela inlägget finns. Samtliga jag möter på nätet visar sammandrag: Technorati, WordPress.com, tjänster för bloggsökning.

Annonser

One response to this post.

  1. […] oktober 2007 vid 6:20 pm · Arkiverad under Metrobloggen Här bloggade jag ju om hela eller delar av blogginlägg är bättre eller sämre. Två nackdelar med stympad RSS missade jag som en enskild bloggare nog bör tänka till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: