En ny strategi för SEO

Givetvis behöver man någon form av strategi om man valt att prioritera tid för det. Denna förändras givetvis över tiden. Här är vad jag arbetar med framöver.

katatalogen.nyfikenvital.org
För katalogen.nyfikenvital.org har jag endast en strategi. På nätet finns mängder av bloggar om internet, sökmotorer och Google. Strategin är att tipsa dem om vår katalog och försöka få bloggpostningar.

Genom att vår katalog skiljer ut sig en del:

 1. Ovanlig struktur.
 2. Ovanligt syfte.
 3. Egen mjukvara.

Finns bättre möjligheter än om den varit mindre unik.

http://www.nyfikenvital.org
Alla aktiva åtgärder i form av att tipsa sidor eller registrera www.nyfikenvital.org i kataloger lägger jag ned. Tiden prioriteras över till att förvalta bloggar som ger spontana länkar utan åtgärder. D.v.s. man använder tid för att försöka stärka det.

För en nystartad sajt tror jag inte det här är en bra strategi men där vi är nu tror jag att det kan fungera bra. En del runt det diskuterade jag tidigare här.

Strategi som tidigare använt och inte lägger lägger tid på är bland annat:

 1. Att aktivt tipsa specialistsidor som länkar.
 2. Registrera i länkkataloger.
 3. 1 – 1 länkbyten. Närmast därför att det blir för stort arbete att följa upp dem avseende att de följer våra riktlinjer.

Bloggar för bloggar
Ett särskilt projekt är bloggar för bloggar. Där byggs i lugn takt en grupp bloggar upp som sammanfattar sådant vi lärt oss och som bloggare kan ha nytta av.

Mycket bygger på vår blogg om fria bilder där vi visade hur vi arbetar med fria bilder. Att lära sig det tog mycket tid och där gav möjlighet för andra gör att slippa det arbetet. Jag upplever att vi fått mycket av den bloggen.

Värde som jag hoppas att bloggar för bloggare ska ge är:

 1. Att de ska ge lite trafik. Men jag har inga stora förväntaringar där 🙂
 2. Indirekt värde genom ökad synlighet allmänt mot bloggosfär.
 3. Indirekt värde genom ökad förståelse av bloggosfär.

Vi konstaterade ju tidigare också att det inte tycks fel med Google att i den här i situationen länka till sig själv. D.v.s. man kan tänka sig att bloggarna donerar en viss länkkraft. Dock är troligen värdet av det tämligen begränsat. Särskilt är det mycket litet i kontrast till ökad förståelse, struktur och synlighet i bloggosfären. Är strategi att synas i bloggosfären är det bra tror jag att tydligt ge något som hela detta samhälle på internet har nytta av. Det är min erfarenhet från bloggbilder.

Dessa bloggar blir inte särskilt personliga utan ska ge kunskap i form av guider eller liknande som enkelt går att tillämpa. Den blogg jag kommit längst med är en om nyheter där man jag pekar ut hur bloggar kan hitta nyheter på samma sätt som andra medier. Denna blogg ska:

 • Av och till ge lite mer genomarbetade guider.
 • Dokumentera källor till nyheter.
 • Peka ut hos universitet m.m. exakt var pressmeddelande ligger.

Även arbetar jag på en blogg som pekar ut uppslagsverk, faktasidor, sajter med statistik m.m. som kan användas för:

 • Ge kontextuell information till nyheter.
 • Komplettera nyheter med statistik.
 • Göra faktakontroll.

Särskilt faktakontroll är viktigt. Internet rör sig och utvecklas snabbt. Pressmeddelanden behöver man faktakontrollera även när de kommer från kända aktörer. Att ha bra sajter för det samlat underlättar.

Mjukvara och tjänster för bloggare?
Jag bloggade ju om att jag prövade Metrobloggen och mitt resultatet av det har vi ju här: metrobloggen.se/nytt2blogg.

Något seriöst hade jag inte planerat att göra av den men jag upplevde plattformen som ovanligt smidig och tilltalande så där tänker jag lägga en blogg i den här serien. Närmast en om ”bloggplattformar” d.v.s. WordPress, Blogger, Metrobloggen m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: