Blogg-recensioner av sajter blir Korruption

Konceptet att bloggar ska ”recensionera” sajter mot att få betalt är tilltalande och sunt i teorin. Tråkigt nog blir det i praktiken korrupt.

Redaktionellt oberoende
Redaktionellt oberoende innebär att skribenter överhuvudtaget inte påverkas av försäljningsavdelningen eller annonsörer. Värdet av det är att läsaren vet att informationen inte är köpt.

I svenskt media finns en stark tradition kring detta även om den får sägas lukrats upp tydligt de senaste åren. Särskilt hur medihusen handhar marknadsföring för sina internetsatsningar.

Bloggare som gör recensioner
Konceptet att en bloggare recenserar en sajt kan mycket väl vara redaktionell oberoende. D.v.s. bloggaren får skriva vad han vill om sajten och ändå få betalt.

Men hur är det med länkarna?
Problem uppstår dock genom att Google värderar länkarna som placeras i bloggpostningar. Åtminstone en av tjänsterna som förmedlar dessa uppdrag ställer krav på att sökmotorvänliga, d.v.s. sådant som värderas av Google, länkar ska finnas för att betalning ska utgå.

Men sökmotorerna värderar dem oavsett om bloggpostningen är positiv eller negativ. Vidare är det positiva värdet som länkarna har för företaget när sökmotorerna använder länkarna för att besluta deras rankning så mycket högre än vad ev. negativ åsikt uttalad i texten är. Och det helt enkelt därför att 70 – 90% av besökarna kommer från sökmotorerna.

Sålda länkar
Den här typen av recensioner förefaller i samtliga fall vara ”maskerade” sålda länkar. Om det är i enlighet med Googels riktlinjer kan jag inte svara på då de är minst sagt vagat.

Mer om detta finns att läsa hos Lindqvist som gjort en bra kommentar och följt upp via en del mätningar.

Blogvertiserse – Fungerar nästan.

Men det här är sålda länkar i sålda bloggpostningar. Det bästa kunde vara någon form av definierad tjänst som är tydligt accepterad av Google och som leverantörer istället kan implementera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: