Några möjligheter till länkar om man inte kan eller vill betala för dem

Den här artikeln har uppdaterats och sedan byggts ut kraftigt. Du hittar den nyare och större versionen på min:  SEO-blogg: Att få Seriösa & Kraftfulla Länkar Gratis.

Alla har inte möjligheter att betala för länkar eller ens vill göra det. Sedan har jag svårt att fördöma att webbutiker köper in länkpaket och liknande eftersom det nu ofta fungerar bra och det kan vara svårt för webbutiker att få länkar.

Jag tänkte likväl försöka sammanställa en lista på andra möjligheter. För det går att få länkar utan att betala för det. Vi har faktiskt inte lagt en krona på någon marknadsföring överhuvudtaget – varken länkar eller något annat – för Nyfikenvital.

Listan är tänk att byggas ut över tiden. Däremot tänker jag inte skriva en massa i listan utan att länka andra resurser.

1. E-posta och be om länkar från specialistsajter
Det här är enormt tidsödande men riktar man in sig på rätt sajter värderas länkarna högt av Google. Sajterna ska ligga inom ditt ämnesområde. Och Googles riktlinjer kan inte tolkas på annat sätt än att det är tillåtet:

Have other relevant sites link to yours.

[…]

Make sure all the sites that should know about your pages are aware your site is online.

För att citera Googles Webmaster Guidelines.

Faktiskt är den här metoden så tidsödande att den knappast är att rekommendera för annat än nya sajter eller om man försöker gå upp på något särskilt nyckelord. Problemet är att:

  1. Många sajter inte länkar.
  2. Många sajter är döda och har inte ens fungerande e-postadress.

Länkarna du får här ges ju på din sajts meriter.

2. En blogg ger dig sociala länkar
Skaffa dig en blogg. En blogg ger dig sociala länkar. Sociala länkar är länkar som du får för den du är snarare än meriter på innehåll. Att få sociala länkar är lättare och de värderas faktiskt ganska högt av Google.

Tips finns på min SEO blogg.

3. ”Blog review” – Recensioner av bloggar
Betaltjänster finns ju för detta men det är ju inte tillåtet att köpa länkar enligt Google. Dock gjorde jag en tråd på SEO-forum där jag tänkte att vi kunde tipsa varandra om sajter och om någon tycker att en sajt i tåden är bra som gör man en recension av den på sin blogg.

Tråd för gratis ”blog review”.

4. Länkkataloger
Det påstås ofta att länkkataloger inte värderas av Google eller värderas mycket lågt. Det är inte alls min erfarenhet. Av allt jag har sett värderar Google länkkataloger på samma nivå som alla andra kategoriserade länkar med samma förutsättningar i respektive fall avseende ålder, länkokraft o.s.v. Att inte registrera sig i länkkataloger är bara dumt.

På min SEO blogg har du en samling länkkataloger.

5. Sociala nätverk med nyhets- och artikeltips
Sociala nätverk ger dig möjlighet att marknadsföra material mot bloggare. Det kan ge bloggpostningar. Att lyckas med det är svårt men värt ett försök. Däremot brukar man alltid få lite besökare.

Här hittar du en lista samt tips.

6. Länkbete
Att göra ett länkbete är helt accepterat om man ska tro Googles medarbetare Matt Cutts privata blogg:

SEO Advice: linkbait and linkbaiting

Jag samlade en hel del exempel och tips på SEO-forum på länkbeten också med förhoppningen att någon mer än jag skulle bidra med tips men det har varit tunt med det men det kommer väl kanske.

7. Marknadsför dig mot bloggar
Med all rätta värderar Google länkar från bloggar högt. Bloggosfären täcker ju upp en mycket stor andel av de som använder sökmotorerna och faktiskt länkar. Några tips är att:

  1. Skicka varuprover.
  2. Vara aktiv och kommentera.
  3. Länka till bloggar från din blogg.

8. Länkbyten
Jag tycker Google är väldigt otydlig med vad som gäller för länkbyten. Är det accepterat eller inte? Och vad är exakt ett länkbyte? Tydligare information från Google efterfrågas.

Åtminstone förr kunde det i alla fall ge en del när man gjorde seriösa relevanta 1-1 byten.

9. Istället för länkbyte
Det här är ett alternativ till länkbyte som känns mer seriöst och faktiskt fungerar bra. Särskilt mot seriösa sajter. Det bygger på att du länkar utan krav men samtidigt föreslår något som kunde passa dem att länka till. Läs mer här.

10. Sociala nätverk specialiserade
Det här är mer avancerat men du kan få länkar av mycket hög kvalitet genom att vara aktiv i sociala nätverk inriktade mot en särskild specialiserad del av internet. Vi har som ett exempel fått bloggpostningar från många fotografers bloggar därför att vi har använt deras creative commons bilder.

Det var en orsak till att vi gjorde vår blogg om fria bilder.

11. Ge bort något som folk har nytta av
Det kan ju givetvis vara en mjukvara, gadget eller liknande. För vår del arbetar så smått när jag har tid på en serie bloggar för bloggare. Där bl.a. en blogg som dokumenterar hur bloggare kan hitta nyheter att skriva om och en blogg med faktasida för faktakontroll.

Där är det ju också korrekt att ange vem som står bakom bloggen vilket också kan ge lite värde. Förutom att de kan tänkas donera lite länkokraft kan de också driva en del trafik.

12. Gör något ovanligt
Vi byggde en egen mjukvara för vår länkkatalog: katalogen.nyfikenvital.org. I länkkataloger lägger vi kostnadsfritt till varor vi skrivit om i nättidningen. Genom att det är ovanligt att ha kodat en egen katalog gör det att det blir enklare att få länkar och bloggpostningar till den.

13. Gör ett material som drar in länkar i lugn takt
Bloggare skriver alltid om recept. Då länkar de gärna till faktasidor om råvarorna. Vi får mycket länkar på det sättet. Det finns massor av liknande man kan tänka sig.

14. Forum – Tipsa
Forum spammas det friskt i men det finns många väl modererade forum. Har man en relevant nyhet eller intressant material kan man alltid e-posta en moderator och fråga om det är accepterat att tipsa om nyheten. Eller be dom att göra det.

Det gjorde t.ex. jag med den här nyheten: Omega-3 och risk för typ 1 diabetes.

15. Forum – Medlem
Ett forum är ju egentligen ett form av socialt nätverk men skiljer sig i praktiken från vad vi vanligen kallar dessa. En möjlighet som ofta finns i forum är att sätta ut en signaturlänk till din egen sajt. Denna kommer med i varje bloggpostningen.

Med rätta värderar Google dessa lågt. Lite värde kan de fortfarande ha men inte mest just för länkokraften. Du ska ju vara med i ett forum relevant för ditt ämne. Din signatur blir marknadsföring mot andra som är intresserade av det och du kan därmed få besökare och medlemmar kan länka till din sajt från sina bloggar.

Det här kan jämföras med när du tipsar sajter via e-post. Skillnaden i ett forum är att du vet att folk är aktiva och det hela blir mycket effektiv länkbearbetning.

16. En stödjande sajt
Vår katalogen.nyfikenvital.org ger ju ett mervärde för besökarna. Det blir enklare för dem att hittade testade produkter. Dessutom kommer för varje produkt certifieringar, tester i andra tidningar m.m. läggas till som skapar unikt mervärde. Samtidigt ger ju katalog nättidningen lite besökare också.

Det samma gäller i ännu större utsträckning om vi hade ett riktigt aktivt forum. Tråkigt nog klarade vi inte av att lägga den tid som krävdes för att få forum.nyfikenvital.org aktivt. Vad vi ska göra med forumet nu vet jag inte men en sak jag funderar på är att göra en pressreleasetjänst av det.

17. Artikelbanker
Artikelbanker kan också vara värt ett försök. Konceptet där är att du skriver om något du behärskar. Det är korrekt att det anges vem du är så en länk till din sajt hör hemma i signaturen.

Läs mer om artikelbanker här.

Att gå vidare härifrån
Det här var några ganska grundläggande tips. En bunt till med fler möjligheter finns varav många kan vara riktigt kraftfulla. Ändå är det så att bara med de här ganska basala tipsen når man väldigt långt.

Metoder som är mer avancerade att ev. beröra framöver handlar om hantering av din RSS-ström, nyhetsbevakning och riktad marknadsföring mot media.

Läs mer om kostnadsfria länkar och SEO
Här har vi tips från en tråd på SEO forum.

Annonser

3 responses to this post.

  1. […] För ytterligare läsning eller fördjupning gällande kataloger rekommenderar jag: Några möjligheter till länkar om man inte kan eller vill betala för dem […]

  2. […] har skrivit en väldigt genomarbetad artikel kring möjligheter till gratis länkar. Denna typ av listor är alltid underhållande och ofta hittar man något litet guldkorn man inte […]

  3. […] Några möjligheter till länkar om man inte kan eller vill betala för dem Bloggen Anteckningsblocket ger tips om hur man kan få länkar till sin blogg. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: