Fem Tips till Blogger.com du missat

Blogger är Googles tjänst för gratis bloggar. Både WordPress.com och Blogger har båda för- och nackdelar vilka inte diskuteras här. Istället ger jag fem enkla tips på möjligheter i Blogger som de flesta missar.

1. Egen domän är enkelt och billigt
Det är både enkelt och billigt att skaffa en egen domän till Blogger. Kostnaden om man köper domänen via gränssnittet i Blogger är endast $10 US / år. Det dras automatiskt en gång per år.

Hur man gör skrev jag lite off-topic i min matblogg. Orsaken var att jag gick med i ett matforum där jag såg att många körde Blogger bloggar som subdomäner men ville ha just egna domäner men inte viste att det gick. Guiden finns därför att läsa här: Att göra en matblogg med eget domännamn på Blogger.

2. Google Adsense
Adsense är Googles kassako. Deras är deras annonsmäklartjänst som automatiskt visar annons utifrån sidans innehåll. Adsense kan man enkelt och snabbt lägga till genom att klicka på ”Customice”. Därefter väljer du var på bloggen du vill visa annonserna och klickar där på ”Add a page element”:

Google Adsense Guide I

Därefter väljer du Adsense och följer instruktioner där för typ av Adsense-enhet du vill visa. Bäst läser man in sig noga kring de möjligheter som finns och reglerna.

Adsense guide 2

Därefter har du Adsense på bloggen. Nackdelen med att göra på det här sättet är att om du har många bloggar eller seriöst vill tjäna pengar med Adsense på din enda blogg måste du följa hur varje annonsenhet presterar. För att klara det måste du definiera s.k. kanaler vilket du kan göra efter att du har loggat in på Adsense.google.com.

Annonserna som skapas automatiskt i Blogger får inga kanaler. Men att lägga till annonsenheter du gjort själv på Adsense.google.com är inga svårigheter. Du kan t.ex. lägga dem i en ”HTLM / Javascript” box. Denna väljer man direkt under Adsense. Därefter klistrar du in koden som du skapade på Adsense.google.com.

3. Post Template
Många bloggar gör postningar som alltid följer samma format eller nästan alltid. Då kan man göra en Post Template. Klicka först på Settings och sedan på Formatting:

Post template rubriker

Därefter rullar du längst ner där du hittar Post template:

Blogger Post Template

HTML-koden som du skriver in i rutan kommer visas på varje bloggpostningen du ska skriva. Så får du ett skelett till din bloggpostning:

dd

4. Geografisk region och språk
Din blogg är inte bunden till en geografisk region så som se-domäner. Blogger ligger på en .com adress vilket gör att den accepteras för alla geografiska regioner eller rättare sagt ingen innan du ställt in det. Innan du gjort det kan inte din blogg dyka upp i de Google sökningar som markerats ”sidor från Sverige”. Detta gäller också om du köpt en egen com-domän (eller annan domän som inte är en landsdomän). Vi kan se att detta ännu är fallet för Nyttigmiddag.com:

Detta kan man korrigera genom att anmäla din blogg till Google Webmaster Central. Där kan du sedan ange att den geografiska regionen är Sverige:

Missa heller inte att ställa in språk för bloggen. Det gör du på Blogger i gränssnittet:

Språk i Blogger

Inställningen är bra att ha gjort även om Googles sökmotor normalt bör lista ut att den blogg är på svenska.

5. Blogger + Youtube + Flickr
År 1994 köpte jag ett multimediapaket till min Tulip 486 SX-33. Det kom på posten av inkluderade en CD-spelare, högtalare och ett ljudkort (Soundblaster). Blogger.com har också multimedia och du kan posta direkt till Blogger bl.a. från Youtube och Flickr.

Ser du ett foto på Flickr du vill blogga om så kan du det. Vill du blogga en video från Youtube går det utmärkt också. Både Flickr och Youtube har nämligen färdiga funktioner för detta.
Önskar du flera videosnuttar i samma bloggposning får du skriva bloggstningen i Blogger som vanligt men det är inte svårt. Varje video på Youtube har en unik identifierare som finns längst till höger i dess URL:

Ovan är z2YIC5wOSAw identifieraren. För att blogga den videon och godtyckligt många skriver du (eller enklast kopierar) in koden för att visa Youtube spelaren och anger där den unika identifieraren för varje spelare.

Ex:
<p>
<div xmlns=’http://www.w3.org/1999/xhtml’><p><object height=’350′ width=’425′><param
value=’http://youtube.com/v/z2YIC5wOSAw&#8217; name=’movie’/><embed height=’350′ width=’425′ type=’application/x-shockwave-flash’ src=’http://youtube.com/v/z2YIC5wOSAw’></embed></object></p></div&gt;
</p>

<p>
<div xmlns=’http://www.w3.org/1999/xhtml’><p><object height=’350′ width=’425′><param value=’http://youtube.com/v/3LdwGUXoXyA&#8217; name=’movie1’/><embed height=’350′ width=’425′ type=’application/x-shockwave-flash’ src=’http://youtube.com/v/3LdwGUXoXyA’/></object></p></div&gt;
</p>

Hur det kan se ut ser vi här i en Alice i Underlandet bloggning.

Mer om Blogger
Här är ett forum på engelska om Blogger. Jag har inte använt det själv men det verkar aktivt, stort och ha många tips. Bloggers hjälpsidor kan vara värda att ta sig en titt på. För det mesta är de korrekta. Flickr är en fotodelningssajt. Mer att läsa om den finns på min blogg om fria bilder där flera guider bl.a. om Flickr finns.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: