Managed IT Services – Övervakning & Säkerhet

Svenska Wikipedia definierar Managed IT Services enligt:

Managed services innebär att företag väljer att lägga ut drift och underhåll av sina nätverk för telefoni och datatrafik på entreprenad, dvs låta en underentrepenör sköta tekniken. Ofta är det fråga om ett entrepenadbolag med många kunder, som då får stordriftsfördelar som t.ex. säkrare drift.

Definitionen är ganska vedertagen men det är tror jag intressant att fundera över den i kontext av IT-säkerhet. Managed IT (d.v.s. inte Managed IT Services) handlar om att hantera många servrar, affärssystem, IT-system, verksamhetssystem & hemsidor som kan vara tydligt olika. Typiskt har detta varit fallet för stora företag där flera generationer och många behov finns.

När vi lägger till Services till Managed IT hanterar en leverantör systemunderhåll åt många kunder. Just att miljöerna kan skilja sig åt blir ganska självklart.

Nytt behov för Managed IT Services
Numera har vi dock en ny situation där aktörer startar & förvaltar många olika sajter på nätet och köper upp sådant från andra. Situationen som leverantören av Managed IT Services har blir likartad för dessa aktörer.

Därmed kanske samma typ av mjukvara för utökad säkerhet och övervakning kan appliceras här?

Ta en sådan sak som att en hemsida blir hackad och underhållet ändras på sådant sätt att en sida med särskilt innehåll visas upp för Google (för att skada sidan eller gynna andra sidor: läs mer)… Övervakning för att upptäcka sådant finns lösningar för utvecklade från början för stora företag och leverantörer av Managed IT Services.

De flesta som bedriver sådan verksamhet driftsätter hos ett eller flera webbhotell. Man ska kunna förvänta sig och kräva att de hanterar dessa frågor. Likväl kan det för ett antal handla om mycket pengar och ett eget system som centralt hos företaget övervakar allt man har driftsatt hos olika leverantörer kan ha ett värde.

Mer om Managed IT Services
Företaget Upstream är agent för den mjukvara för Managed IT Services – Intellipool Network Monitor – jag föredrar och menar är ett mer effektivt alternativ för de flesta miljöer. Och den jag tror (men vet inte att det testats) som kan fungera bra i den här situationen. Tivoli och liknande känns däremot för komplex.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: